Jesień to pora jabłek. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka.
A jak mówi przysłowie – Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie.
W piątek 27 września uczniowie naszej szkoły ubrani w kolory jabłek: żółty, zielony, czerwony, zebrali się w holu głównym z przyniesionymi specjalnie tego dnia jabłkami. Przy dźwiękach Witaminowego bluesa odbyła się wspólna degustacja tych owoców.
Spotkanie rozpoczęła prelekcja na temat wartości odżywczych, które kryją w sobie nasze rodzime owoce. Dzieci dowiedziały się, że bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką. Należy tylko pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie je umyć.
Taki dzień, to też okazja, aby przypomnieć, że jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób.
Mamy nadzieję, że taki „tematyczny dzień” zachęci dzieci do sięgania po owoce i posłuży promocji zdrowego stylu życia.
W piątek 27 września uczniowie naszej szkoły ubrani w kolory jabłek: żółty, zielony, czerwony, zebrali się w holu głównym z przyniesionymi specjalnie tego dnia jabłkami. Przy dźwiękach Witaminowego bluesa odbyła się wspólna degustacja tych owoców.
Spotkanie rozpoczęła prelekcja na temat wartości odżywczych, które kryją w sobie nasze rodzime owoce. Dzieci dowiedziały się, że bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką. Należy tylko pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie je umyć.
Taki dzień, to też okazja, aby przypomnieć, że jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób.
Mamy nadzieję, że taki „tematyczny dzień” zachęci dzieci do sięgania po owoce i posłuży promocji zdrowego stylu życia.