W dniach 9–13 października uczniowie klasy 2 d realizowali projekt „Kolorowy tydzień warzywno–owocowy”.
Głównym celem było poznanie walorów zdrowotnych warzyw i owoców , a tym samym kształtowanie postawy prozdrowotnej u dzieci.
Każdy dzień tygodnia miał swój kolor:
poniedziałek – czerwony
wtorek – zielony
środa – żółty
czwartek – pomarańczowy
piątek – fioletowy.
Dzieci przychodziły do szkoły „ubrane w kolory dnia”, przynosiły ze sobą owoc lub warzywo w tym kolorze. Oprócz tego, każda grupa wykonała plakat z warzywami i owocami , wymyślała hasła promujące zdrowe odżywianie, układała przepis na danie, potrawę
z warzyw i owoców.
Uczniowie wykonali również rysunki ulubionych warzyw i owoców w programie graficznym Paint.
Były także zagadki, prezentacje, pogadanki i zabawy.
Uczniowie odwiedzili również stoisko w naszym mieście z warzywami i owocami.
Na podsumowanie projektu każdy uczeń wykonał pyszną sałatkę owocowo – warzywną.
Było kolorowo, smacznie i zdrowo 😊
Każdy dzień tygodnia miał swój kolor:
poniedziałek – czerwony
wtorek – zielony
środa – żółty
czwartek – pomarańczowy
piątek – fioletowy.
Dzieci przychodziły do szkoły „ubrane w kolory dnia”, przynosiły ze sobą owoc lub warzywo w tym kolorze. Oprócz tego, każda grupa wykonała plakat z warzywami i owocami , wymyślała hasła promujące zdrowe odżywianie, układała przepis na danie, potrawę
z warzyw i owoców.
Uczniowie wykonali również rysunki ulubionych warzyw i owoców w programie graficznym Paint.
Były także zagadki, prezentacje, pogadanki i zabawy.
Uczniowie odwiedzili również stoisko w naszym mieście z warzywami i owocami.
Na podsumowanie projektu każdy uczeń wykonał pyszną sałatkę owocowo – warzywną.
Było kolorowo, smacznie i zdrowo 😊